Tuesday, May 29, 2007

Discromatopsia. Partea a II-a

Eu am fost in toate tarile din Europa si nu am auzit niciunde spunandu-se, daca nu merge ceva, "Ce sa faci, asa e Franta" sau "Asa e Spania". Numai in Romania oamenii zic: "Asa e Romania".
--
May Schmets


Stimatii mei,

Ati putut citi in 15 mai pe grup un mesaj ciudat cu putin text si multe poze despre ceva ce probabil nu ati mai auzit pana acum, anume, discromatopsia, o anomalie genetica ce are legatura cu perceptia culorilor. Pe scurt o persoana discromata vede verdele (si orice culoare in compozitia careia intra verdele) putin diferit fata de normal, din cauza receptorilor pe verde de pe retina care transmit spre creier semnalul corespunzator lungimii de unda la care sunt sensibili (verde) putin deplasat spre rosu. Exista si discromatopsie pe rosu, mai rara decat cea pe verde, si mai este daltonismul, si mai rar, unde receptorii de rosu/verde au perceptia suprapusa (persoana nu face deosebire intre verde si rosu).

Conform reglementarilor in vigoare din Romania, sau cel putin asa cum le inteleg medicii oftalmologi si cei care testeaza pentru scoala de sofer, discromatii sunt inapti a fi soferi, nici macar amator. In practica insa, exista medici care la discromatopsii mai usoare isi dau acordul, sau discromati care rezolva romaneste acest inconvenient. Este deajuns sa cititi cateva forumuri unde s-a discutat despre asta sa vedeti cati discromati cu carnet si fara probleme in circulatie exista, spagari sau nu.

Eu am aflat pe pielea mea acest lucru in toamna anului trecut, cand am dorit sa fac scoala de sofer, si am fost stampilat INAPT SOFER in urma testarii cu plansele Ishihara si cu un aparat ce simuleaza lumina crepusculara. La scurt timp am inceput sa ma informez in amanunt despre aceasta anomalie de vedere, si impreuna cu un discromat roman (sofer) din SUA am lucrat la un memoriu pe care l-am trimis in Februarie 2007 la cate un spital sau policlinica din fiecare resedinta de judet, la Societate Romana de Oftalmologie , la Ministerul Sanatatii, si la 4 Universitati de medicina si farmacie ( Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi, Timisoara). La exact o saptamana am trimis memoriul prin email la principalele televiziuni, ziare si radiouri. Reactiile au fost aproape inexistente. Un singur medic m-a sunat sa-mi spuna ca e complet de acord cu cauza mea. Iar Ministerul Sanatatii mi-a raspuns (in 13 martie) destul de prompt anuntandu-ma ca solicitarea mea a fost trimisa mai departe la Comisia de Oftalmologie spre examinare si o sa mi se raspunda in timp legal. Nu stiu care este termenul legal, dar au trecut trei luni fara vreun alt raspuns. Intre timp am mai trimis email si la Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS), si la Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania. Nu stiu daca e nevoie sa adaug ca raspunsurile au fost inexistente. Asta m-a facut sa ma intreb, pentru a cata oara, de ce exista astfel de organizatii si centre daca ignora sesizarile cetateanului ale carui drepturi se lauda ca le apara si le promoveaza, cu atat mai mult cu cat discromatopsia afecteaza intre 8 si 10 procente din populatia masculina alba caucaziana (si 0.4 din cea feminina), adica vreo 800.000 de romani, din care ~500.000 adulti. Un numar deloc neglijabil.

In desfasurarea acestui demers am ajuns cu jalba mea si pe acest grup. Motivul principal a fost numarul mare de membrii, am inteles ca peste 6500. Motivul secundar ar fi banuiala ca printre membrii sunt persoane care ar putea deveni interesate de aceasta problema, si care ar putea ajuta, fie prin implicare directa, fie prin cateva sfaturi venite din experienta anterioara. Astfel, daca aveti in minte vreo modalitate concreta de a continua acest demers astfel incat sa se ajunga la rezultate mai bune, astept cu interes raspunsurile dumneavoastra. De altfel, sunt sigur ca printre cititori exista si persoane interesate direct, adica discromati. La 6500 de membrii estimez 300 de discromati membrii ai romania_eu_list.

Ar fi interesat sa fie testati parlamentarii cu carnet de sofer care au votat legile discrimatorii. Banui ca 8% s-ar dovedi inapti sofer. Probabil ca nici ei nu stiau ce voteaza, sau nu erau interesati. La fel cum nici pe romanul de rand nu il impiedica aceste reglemetari sa-si ia carnetul. De asta spuneam in mesajul anterior ca aceste legi incurajeaza si perpetueaza coruptia mica / spaga. Pe de o parte legea exista, pe de alta parte, sunt si discromati soferi, pe care ii doare in cot de restrictionarile lor absurde, inexistente in restul Uniunii Europene, dupa cunostintele mele. Adica, co-europenii nostrii discromati pot intra in Romania chiar si pe crepuscul, dar romanii discromati sunt inapti sofer in tara lor. Asta in vreme ce in America, majoritatea statelor testeaza simtul cromatic cel mult cu un semafor. Dar, asa cum spunea olandezul Schmets, din moto-ul de inceput, asa e in Romania.

Sunteti discromati daca in cele doua imagini de jos nu distingeti cifrele inscrise:



Asta inseamna ca perceptia receptorilor de verde (sau mai rar, rosu, ) de pe retina este deplasata spre verde, asa cum se vede in imaginea de mai jos:

1. Percepţie normală 2. Verdele deplasat spre roşu












6 comments:

Balasa said...

Muncesc ca sofer si acum e groasa ca m-au chemat la examen medicat de 3 ori si am amanat... problema este ca sunt discromat si caut poate totusi exista ceva sa trec de problema asta pentru sa depinde de asta locul meu de munca. Am ceva ani de cand sunt sofer peste 10 ani si nu am avut niciodata probleme si lucrez pe tir. Daca stiti ceva vreun tratament sau altceva vreau un ajutor

Anonymous said...

Dragii mei doresc sa va salut respectuos pe aceasta cale eu muncesc la o firma de transport si vreau in curand sa fac permisul de sofer profesionist ai mare dreptate cel care a facut publica aceasta discriminare in tarile europene nicaieri in lume nu exista probleme cu cei discromati numa in jegoasa noastra tara...Romania nu e cazul sa ne alarmam exista la bucuresti o clinica unde un medic oftalmolog te duci la el dai un examen medico oftalmologic si daca iesi pozitiv primesti un fel de buletin cum ca esti apt discromat pentru a fi sofer . eu unul am dat prima data la 18 ani pentru categ B de permis si am luat totul fara nici un fel de problema n-am avut probleme nici cu ochii nici cu nimic , dupa un an am dat iar categ A si din nou am trecut toate ex fara nici o problema...dupa inca 2 ani la 22 de ani am dat din nou pentru categ c+e si totodata la o alta clinica pentru testarea cursantilor unei scoli de soferi am iesit discromat...fapt pe care nu mi-l pot explica deoarece cu discromatia ori o ai te nasti cu ea si mori cu ea ori nu o ai deloc adica nu apare in timp iar daca o ai ramai cu ea nici nu dispare dupa nici un tratament.... si nici nu se agraveaza ... cine doreste sa mai discutam despre aceasta tema va astept urda_raduu@yahoo.com cu stima o zi buna .

Unknown said...

Si eu sunt in aceiasi situatie...

Unknown said...

Nici eu nu imi pot explica,cum am putut vedea plansele la vizita medicala pentru angajare si la cea pentru examen nu...

Unknown said...

Va salut si sper sa ne strangem cat mai multi!
Sunt sofer pe tir de 7 ani,de 4 ani sunt stabilit in Franta.
Am descoperit ça sufar de aceasta ,,boala'' in 2008 la varsta de 18 ani cand am fost impreuna cu instructorul si alti 2 colegi sa facem fisa medicala pentru examen,colegii mei au trecut si eu am fost declarat inapt...intre timp am cunoscut pe cineva care ma ajutat cu fisa medicala si asta ma determinat sa dau si de categoriile C si E...
La vizita medicala pentru angajare(in Franta)la fel ça in Romania,teste peste teste dintre care si ishihara pe care l-am trecut...nu stiu cum dar am reusit sa vad 6 planse din 7 si mi-au zis ça e ok.
Acum se apropie perioada de a reface vizita medicala si sincer am foarte mari emotii cu privire la testul ala...

Anonymous said...

hermes bag outlet
cheap jordans
jordans shoes
kd shoes
ggdb
palm angels outlet
jordan shoes
curry shoes
kd 15
bape hoodie